ENCODER | CODIERER | CODEUR

Anmeldung:12.02.16
Offenlegung:06.03.15
Patenterteilung:13.06.18

An origin detector (30) includes detecting element groups having a first to a fourth detector, is configured so that a first signal sensitivity of the detectors of a center is larger than a second signal sensitivity of the detectors of a periphery, reads an origin detecting pattern including an origin pattern having a length along a detecting direction of a part having a physical characteristic different from an origin peripheral part larger than a length along the detecting direction of each detecting element group, and outputs a first signal using the first and third detectors, and a second signal using the second and fourth detectors. A processor (50) acquires a third signal from the first signal and a first threshold, and a fourth signal from the second signal and a second threshold, and outputs a fifth signal using the third and fourth signals as an origin signal.